De welpen zijn scouts tussen de 7 en 11 jaar. Bij de Altenagroep onderscheiden de Welpen zich in 2 groepen: de Mowgli-horde met over het algemeen jongens en de Shanti-horde met overwegend meisjes.

Voor wie:
Jongens en meisjes tussen 7 t/m 11 jaar.
Opkomst: Iedere zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur
Locatie: Clubhuis Scouting Altenagroep en regelmatig in de grienden van uiterwaarden.
Kleding / uniform: Groene scoutfit blouse, groepsdas, broek die vies mag worden.

 

De Mowgli-, en de Shanti-horde zijn fysiek gescheiden groepen met elk eigen stafleden en een gescheiden opkomst. Het onderscheid tussen de twee groepen zit met name in activiteiten en het gebruik van het thema.

Mowgli-horde

De Mowgli-welpen kennen, evenals de Shanti's, het thema van Junglebook maar dit wordt in de activiteiten niet actief gebruikt. De Mowli's richten zich over het algemeen meer op activiteiten die interessant gevonden worden door jongens: zoals outdoor, spel, teamwork, vuur maken en knopen. Het programma is elke week anders waardoor er een grote diversiteit aan activiteiten en programma's worden uitgevoerd.  

Regelmatig worden brieven uitgedeeld over onder andere activiteiten en kampen. De brieven van de Mowgli-horde zijn te vinden bij downloads:  Brieven Mowgli-horde

Shanti-horde

De Shanti-welpen spelen in het thema van Jungleboek en beleven allerlei spannende avonturen in de jungle. De welpen identificeren zich met Mowgli of Shanti en spelen in de jungle met hun vrienden Baloe, Bagheera, Rikki Tikki Tavi, Marala en vele anderen. In de jungle is er altijd wat te doen en elk dier heeft zijn of haar eigen wijsheden en favoriete bezigheden. Chil vertelt de welpen bijvoorbeeld alles over vogels en Raksha weet weer veel over de verschillende dierensporen in de jungle. Met Marala zingen de welpen een leuk liedje en met de schildpad Oe leren ze alles over de onderwaterwereld. De verschillende activiteitengebieden (verzamelingen van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen) zorgen ervoor dat er veel variatie in het programma zit en kinderen elke week iets anders doen