Algemeen

Doelstelling

De vereniging Scouting Altenagroep is een zelfstandige scoutinggroep maar valt wel onder de vlag van Scouting Nederland.

Scouting is een tijdsbesteding waarbij jongeren op een positieve manier bezig zijn met spel en ontwikkeling, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt naar afkomst, religie, intelligentie, huidskleur of lichamelijke vaardigheden.
Het spel is niet competitief; samenwerking en ontwikkeling van sociale vaardigheden staan voorop.

Historie

De Scouting Altenagroep opgericht in 1965.

In de loop van de jaren is de groep flink gegroeid en ook meerdere keren verhuisd. Geruime tijd was de groep gehuisvest in de oude christelijke lagere school aan de dijkstoep van de Notenlaan in Sleeuwijk. In Werkendam heeft de groep ook nog lange tijd een nevenlocatie gehad aan de Slikstraat.

In 1989 werd het huidige onderkomen betrokken aan de Rijksstraatweg 105 te Sleeuwijk. Een toen geheel nieuw duurzaam gebouw wat momenteel volledig schuldenvrij in bezit is.

De Altenagroep is oorspronkelijk begonnen met een groep landverkenners. Enkele jaren later werd dit uitgebreid met een zeeverkennergroep (nu: waterexplorers), die begon te varen met twee oude houten zeilsloepen. Inmiddels is de Altenagroep uitgegroeid tot een van de breedste scoutingroepen van Nederland; bijna alle speltakken zijn vertegenwoordigd en dit is vrij uniek binnen Scouting.
 

Wie?

In de loop van de jaren is de Scouting Altenagroep uitgegroeid tot een vereniging met ongeveer 145 leden, uit Sleeuwijk, Werkendam en omstreken. De leden zijn ondergebracht in 10 verschillende speltakken:
 

  • Bevers, voor jongens en meisjes van 5 t/m 7 jaar
  • Welpen mowgli-horde, voor jongens en meisjes van 7 t/m 12 jaar
  • Welpen shanti-horde, voor meisjes van 7 t/m 12 jaar
  • Waterscouts, voor jongens en meisjes van 10 t/m 14 jaar
  • Landscouts, voor jongens en meisjes van 10 t/m 14 jaar
  • Waterexplorers, voor jongens en meisjes van 14 t/m 17 jaar
  • Landexplorers, voor jongens en meisjes van 14 t/m 17 jaar
  • Roverscouts, een combinatiegroep land en water voor jeugd van 17 t/m 21 jaar
  • Plusscouts, een combinatie groep land en water, voor 21 jaar en ouder
  • Blauwe vogels, jongens en meisjes vanaf ongeveer 10 jaar, met een verstandelijke beperking die een SBO of cluster 2, 3 of 4 school bezoeken

Deze speltakken worden geleid en ondersteund door een team van ongeveer 25 enthousiaste mensen met een leeftijd van 20 tot 30 jaar, die vrijwillig iedere zaterdag, maar ook de nodige uren door de week hieraan besteden.
Naast de actieve staf heeft de groep een verenigings- en stichtingsbestuur dat op de achtergrond zorgt voor de nodige ondersteuning.