Scoutfit / Uniform

Verschillende kleuren

Elke speltak binnen Scouting heeft haar eigen kleur Scoutfit.
Hieronder zie je een afbeelding van de verschillende Scoutfits die binnen onze groep worden gedragen.

Hoe en met welke attributen wordt de scoutfit gedragen?

Als je lid wordt van een speltak koop je zelf de juiste kleur scoutfitblouse.
Bij de installatie bij een speltak krijg je een aantal badges en naambandjes uigereikt. Je hoort er dan helemaal bij!

Bij de installatie krijg je de volgende onderdelen voor op je Scoutfit:
◦Speltakteken van de speltak waartoe je behoort
◦Scouting Nederland Installatieteken
◦Groepsnaambandje
◦De groepsdas (McCloud)
◦Dasring
◦Nest/patrouille/bakslint

Extra insignes, badges en attributen

Extra insignes kun je behalen tijdens opkomsten of door hier zelf thuis je best voor te doen. Een insigne heeft dus altijd te maken met een prestatie of een vaardigheid die je hebt opgedaan. Je krijgt deze van de leiding als je hebt voldaan aan de eisen die voor een insigne gelden. (zie insignes en opleidingen per speltak)

Badges en kleine naambandjes krijg je vaak als herinnering aan een evenement. Denk hierbij aan groepskampen of regionale en landelijke activiteiten.

Scouting badges kun je vaak ook zelf kopen, bijvoorbeeld van een kampeerterrein waar je bent geweest. Hier ben je zelf helemaal vrij in! Dit geldt ook voor bijzondere dasringen.

Er zijn natuurlijk ontzettend veel attributen voor bij je Scoutfit, denk aan een fluitkoord, een Scoutingriem en een zakmes. Per speltak gelden hiervoor regels. Vraag hier naar bij je leiding, reken erop dat je het altijd zelf moet aanschaffen.

Wat mag er niet op?

Er mogen geen badges op je Scoutfit die niks met Scouting te maken hebben, dus geen Harley Davidson logo's. Ook mag je geen badges op je uniform naaien van evenementen of kampeerterreinen waar je niet bent geweest. Ditzelfde geldt voor de landen-vlaggetjes.

Wanneer draag je de Scoutfit?

De Scoutfit MAG je dragen tijdens de opkomst of kamp. Bij externe of groepsactiviteiten wordt erg op prijs gesteld om je scoutfit te dragen, of in ieder geval de groepsdas.

T-shirts, truien, polo's

In de Scoutshop zijn veel T-shirts en truien te krijgen van Scouting. Ook zul je weleens als herinnering aan een kamp een T-shirt krijgen. Sommige speltakken maken eigen T-shirts en truien. Erg leuk en handig om deze aan te hebben tijdens kampen, naar school en onder je Scoutfit, maar het is dus geen Scoutfit! Doe dus gewoon altijd je Scoutfit aan als je naar de opkomst komt of op kamp gaat.

Shoppen

Scouting Nederland heeft een online Scoutshop waar je alles kunt krijgen. Tevens zijn er verspreid door het land een aantal Scoutshops, onder andere in Gorinchem (Appeldijk).

Wat moet waar?

Op onderstaande plaatje is te zien waar welke onderdelen horen. Vraag je leiding als er iets niet duidelijk is. Badges en kleine naambandjes krijg je vaak als herinnering aan een evenement. Denk hierbij aan groepskampen of regionale en landelijke activiteiten. Deze badges en naambandjes draag je op je rechtermouw. Zodra een evenement weer heeft plaatsgevonden, moet je de oude badge van dat evenement weer van je Scoutfit verwijderen. Deelnemersbadges van bijzondere activiteiten zoals Jamboree's mag je boven je linker borstzakje dragen.